Sunday, June 26, 2011

Benda Yang Kau Patut Buat Lepas Kena Dump Dengan Laki





Yes. Kena dump tu memang menyakitkan. Tapi lagik sakit kalau kau terus menangis menangis menangis tak makan tak makan tak makan lepastu end up gantung dirik pakai selimut dekat kipas. Kenapa, kenapa kau tak enjoy the single life instead? Kenapa perasaan ter-fucked up tu kau tak tukar jadik wow-akhirnya-aku-terlepas-darik-genggamanmuuuuuuuu? Kenapa? Kenapa? Yes babe, macam aku cakap tadik, kena dump tu memang menyakitkan, tapi jangan tambah lagik kesakitan emosi tu dengan kesakitan fizikal. You have to move on, you just have to!


Lupakan lelaki yang tak appreciate kau. Lupakan lelaki yang rasa "Oh kau bukan perempuan terbaik untuk aku" dekat kau. Lupakan lelaki yang fikir 1000 kali kalau nak jadikan kau bini. Lupakan lelaki yang rasa kau patut ubah dirik kau jadik macam yang dia nak. Lupakan lupakan. That man, is no good for you. No good. Kau patut dapat apa yang kau patut dapat. Faham?


Okay so, apa benda yang kau patut buat lepas kena dumped dengan laki? Menangis? NO! Ketawa? YES! Bila kau dalam scene kena dumped dengan laki, lepas je laki tu cakap "Sorry babe, I nak break up dengan you", daripada kau menangis terlolong-lolong macam orang kena sawan, baik kau cakap "Oh eh? Okay!" lepastu gelak "HAHAHAHAHAHAHAHAHAH!" then blah daripada tempat tu. Aku bajet laki tu akan tercengang lepastu kejar kau mintak kau explain "What the fuck ape yang berlaku tadik hah?". Tapi sebagai perempuan sejati yang tough, kau senyum lepastu buat bodoh je lah. Tak payah nak explain, buat penat je.


Lepas kena dumped, perempuan selalunya jadik either tak makan langsung, ataupun terlebih makan sebab depress. Dua-dua ni tak bagus. Aku rasa tak payahlah kau nak seksa badan kau sebab laki. Give your body enough food. Kita makan sebab nak energy. Kalau kau kurung dirik lepastu tak makan, macam mana kau nak attract laki lain kan? Laki tak suka perempuan yang lembik-lembik tolak sikit dah tergolek. Tapi kalau terlebih makan, then tak work out, pun masalah jugak. Bila dah tetiba overweight, kau akan jadik tak confident nak mix dengan orang ramai, lepastu again, macam mana kau nak attract laki lain kan?


Kalau kau depress, apa kata kau buang rasa depress tu dengan buat benda-benda yang kau suka tapi dulu kau tak boleh nak buat sebab ex kau tak bagik? Dah alang-alang kau single kan, ape salahnya kau guna peluang tu buat benda yang kau enjoy kan? Kalau kau suka kick-boxing tapi dulu ex kau tak bagik sebab dia tak nak kau jadik macam laki, then kau join lah kick-boxing puas-puas. Masa ni lah kau akan sedar yang selama ni kau tak explore dirik kau sendirik. Kau akan rasa yang "Hish selama ni aku kena puaskan hati dia je sampai aku lupa nak puaskan hati aku!". Tapi jangan pulak kau grab peluang jadik single tu untuk buat benda-benda yang tak bagus macam nak pergi clubbing minum arak, nak pakai seksi-seksi lepasni lah, nak ada skandal sampai sepuluh dan blablabla. That's not a healthy way to heal yourself, okay?

3 comments: